Menu
Basal termografi

Videnscenter: Start med termografi

 • Emisssionsfakter?
 • SPAN og LEVEL?
 • Hvilken behov har jeg for et termokamera?
 • Tag et godt og korrekt billede?

En gratis hjælp til at starte med termografi

Du er altid velkommen til at kontakte os for at få rådgivning til at komme godt og professionelt i gang med termografi. En samtale koster intet eller starte med e-learningskurserne hos TSE-Learning.

01. Intro til basal termografi

Termografi er ikke et vidundermiddel, men et stærk stykke værktøj, for dem der forstår at anvende det, da der kan se meget små temperatur forskelle. Det er ideelt til at vurdere isoleringsgraden i bygninger, finde utætheder, lokalisere dårlige elektriske forbindelser eller fejl på mekaniske systemer.

Termografi er måling af infrarødstråling som alle objekter, som er over det absolutte nulpunkt, -273 grader Celsius, udsender. Termokameraet bestemmer temperaturen ud fra den mængde infrarødstråling det modtager og den indtastede emisssionsfakter. Emisssionsfakteren beskriver en overflades evne til at udsende og reflektere infrarødstråling. Denne faktor er teoretisk mellem 0 og 1, i praksis er en af de højeste værdier menneskelig hud på 0.98 og den lavest kommer fra blank aluminium på ca 0.05.

02. Termokameraet

Et termokamera kan i dag fås i mange forskellige priser. “Professionel ” kamera kan fås fra 20.000kr og opefter. Der findes også billigere udgaver som af vores erfaring frarådes. Hvis kameraet skal bruges ofte og særligt ved bygningstermografi skal man ofre lidt mere. Her er en liste med ting som du skal være opmærksom på ved køb af et kamera:

 • Linseforhold FOV: Til bygningstermografi er det vigtigt at havde en vidvinkel for ikke at skulle gå på lang afstand for at få det hele med.
 • Opløsning: Til bygningstermografi anbefaler vi minimum 288 gange 384, dog kan mindre gøre det til de fleste andre opgaver. Vær dog opmærksom på at Certificeret eltermografi kræver en meget høj standart.
 • Skærm/søger: Vær opmærksom på at det i sollys kan være svært at se en LCD-skærm.
 • Rapport generator: At der følger en god rapport generator med kameraet.
 • Ekstra batteri: Kameraerne bruger meget strøm og de kører ikke langt på en opladning. Nogle kamera kører på standart batterier eller kendte SLR kamerabatterier som er prisbillige.
 • Prøv selv kameraet, der er stor forskel på hvor nemt det er at stille skarp og betjene dem.
 • Start eventuel med et termografikursus og lån forud et kamera.
 • Autofokus: I praksis kommer du ikke til at bruge det, da funktionerne er langsomme. I 2017 introducerede fabrikanten Fluke en laser afstandsmåler i kameraet til autofokus som virker hurtig og præcis, desværre har Fluke patent på denne effektive løsning. Flere billige termografikamera køre med fast fokus som må frarådes.

03. Tag et korrekt og godt billed

Start med at stille skarpt, en hjælp kan være at finde noget i samme afstand hvor der er store temperaturforskel, stor termisk kontrast. Vælge en god farvepalette: I felten er Iron (kan hedde lidt forskelligt fra fabrikant til fabrikant f.eks. hot iron), i laboratoriet eller i en rapport kan Rainbow være god. Objektet der tages skal fylde hele billedet. Farvepalettens grænser skal indstilles korrekt, dette kan dog også justeres i PC softwaren. Farvepalettens nedre og øvre temperatur skal indstilles således at de starter hvor den lavest temperatur på måleobjektet er og slutter på højeste. En typisk fejl ved udendørs optagelser et at auto funktion anvendes og temperaturområdet bliver fra himmelrummets temperatur til det varmeste der er på billedet, f.eks. en lampe. Farvepalettens nedre og øvre temperatur beskrives normalt i termokameraerne som LEVEL og SPAN. SPAN er forskellen på nedre og øvre temperatur og LEVEL er i midten af SPAN. F.eks. hvis farvepaletten er fra 15 til 25 grader er SPAN=10 og LEVEL=20. Begreberne LEVEL og SPAN er i praksis velfungerende og behagelige at arbejde med, dog anvender Testo og Guide Infrared sig af øvre og nedre temperatur. Når billedet optages skal man holde kameraet stille, tryk forsigtigt på udløseren, hvis billedet virker lidt uskarpt kan det være fordi det er rystet. Nedenstående er på sin vis et flot billede, det er skarpt, men hvis det drejer sig om at termografere en siloen er der flere fejl: Objektet siloen skulle fylde hele billedet og SPAN og LEVEL skal indstilles korrekt. Pt. autoindstillet, læg mærket til at himmelen har sat den nedre grænse og den øvre på en bil. Som billedet er vist her kan man til trods for fejlindstillingen af SPAN og LEVEL se væske niveauet i tanken, men ligger der noget fast i bunden?

04. Kurser inden for termografi

Da der er mange faldgruber inden for termografi anbefales det at starte med et termografikursus. Der findes en lang række termografi kurser.

E-learning er klar her og nu hos TSE-Learning som her en serie af 3 små gode termografikurser og tilhørende applikationskurser: eltermografi.

Der er en serie kurser på i alt 3 som følger den Amerikansk standart, ASNT (American Society for Nondestructive Testing). Rohde Consulting udbyder som den eneste i Danmark level 1 og 2 termografikurset på dansk. Level 1 termografikurset henvender sig til den der vil udføre korrekt termografi og havde en forståelse af det man arbejder med, inklusive de rigtige fagudtryk og termisk teori. Flere danske standarter, forsikringer og certificeringer bruger den som udgangspunkt. Rohde Consulting har et level 1 termografikursus til bygge og et andet hold til el.
Level 2 termografi kursus er en videreførelse hvor der udbygges med flere anvendelsesområder og beregning af isoleringsforhold samt forståelse af energi-udtryk eller som står i spidsen for en termografi-afdeling på f.eks. en fabrik eller en installatør.
Herudover findes der en serie af kurser der fokuserer på enkelte specialområder f.eks. Blower door test, Certificeret eltermografi.

Rohde Consulting ApS 2024