Menu
Eltermografi pressemuf

Videnscenter: Eltermografi

  • Termografi af eltavler
  • Kontakteringsfejl
  • Termografi af transformator
  • Belastningsanalyser
  • Tilstandsbaseret vedligehold

Termografi et godt værktøj til mange opgaver i industri og el

01. Eltermografi ifølge DBI

Det er i dag blevet standard at gennemføre eltermografi hvert år på produktionsanlæg. Herudover bruger mange det til egenkontrol af installationer. Mange forsikringer (f.eks. Tryg) kræver at der hvert år bliver udført certificeret termografi i henhold til DBI (Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut). For at udføre certificeret eltermografi skal man være uvildig samt være certificeret ved DBI. Certifikationen kræver en termisk level 1 eksamen og et en-dags kursus i Certificeret Eltermografi ifølge DBI, begge kurser udbydes af Rohde Consulting.

 

02. Se belastninger og fejlstrømme

En stor fordel ved termografi er at man hurtigt kan skaffe sig et overblik. I elinstallation kan det bruges til at få et overblik over belastninger eller strømniveau i kabler. Afklare varmeudviklingen i styreskabene eller til tilstandsbaseret vedligehold.

03. Tilstandsbaseret vedligehold med termografi

Tilstandsbaseret vedligehold er meget kort og grundlæggende hvis et system befinder sig i en tilstand i dag skal denne under samme forudsætninger befinde sig i den samme i morgen. Hvis man kender temperaturen på ens komponenter, f.eks. en motor og den mod forventning ændre sig må man analysere hvorfor. Dette princip bruges ofte på produktionsvirksomheder til el og maskindele. Se f.eks. kursus hos Fredericia Maskinmesterskole.

04. Belastningsanalyse af transformator

Når man skal vurdere en forsyningstransformators belastningsgrad er en effektmåling ikke tilstrækkeligt. Harmoniske strømme føre til ekstra tab og de generelle termiske forhold skal også tages i betragtning. Termografi kan her hjælpe med at visualisere kølingsforholdene.

Rohde Consulting ApS 2024